VirtuaaliTuusula

Kino ja Rapsikanmäki

Koskensillantie noudattelee  Hyrylän läpi kulkeneen Hämeentien vanhaa linjausta. Tien varrelle rakennettiin 1953 komea Apteekin talo ja sen viereen nousi elokuvateatteri Hyrylän Kino. Rapsikanmäessä oli aiemmin Hyrylän alakoulu. Nykyinen kunnantalo valmistui vuonna 1980. Samoilla paikkeilla oli aiemmin kaunis puurakennus, jossa toimi aikoinaan muun muassa Bärlundin leipomo-kahvila.

Kahviloita oli aikoinaan Hyrylässä paljon, koska sekä matkustavaiset että varusmiehet käyttivät kahviloiden palveluita. Ennen vanhaan iltalomilla olevat sotilaat kun viettivät lomansa kylällä - vasta henkilöautojen yleistyttyä 1960- ja 70-luvuilla tilanne alkoi muuttua. Samassa rakennuksessa toimi viimeisessä vaiheessa Simon Saluuna -niminen baari. Myös Mannerheimon valokuvaamo aloitti toimintansa siinä.

Kunnantalon suunnittelukilpailun voitti vuonna 1977 "Vaarojen saluuna" -niminen työ ja voisi kuvitella, että nimi oli saanut idean paikalla olleesta ravitsemusliikkeestä. Kunnantalon suunnitteli arkkitehtitoimisto Arto Sipinen, ja henkilöstöruokalan nimi on edelleen Saluuna.

Apteekki ja Hyrylän Kino

Tien toiselle puolelle rakennettiin vuonna 1953 komea kaksikerroksinen apteekki, jossa nykyisin on kunnan teknisen toimen toimistotiloja. Apteekin eteläpuolella oli 1950-luvulta alkaen Haikosten pitämä Hyrylän Kino. Elokuvateatterin puupenkeillä katsottiin uusimmat westernit ja "lovestoryt", lastennäytöksissä muun muassa Pekka Puupää -elokuvia. Kinon toiminta loppui 1980-luvun alussa ja rakennus purettiin 1995.

Apteekin ja Kinon lisäksi täällä Hämeentien varressa oli muutamia asuinrakennuksia, muun muassa Kametsoffin sisarusten Effan ja Fredrikin talot ja Koroleffin talo, jotka kaikki oli rakennettu Saksan puustellilta vuokratuille tonteille, jotka sitten 1920-luvulla sai ostaa omaksi.

Rapsikanmäki oli ennen alakoulu 

Rapsikanmäellä asui ennen ainakin kauppias Shiloffin leski ja mahdollisesti myös varuskunnan Shiloff-niminen aliupseeri. 1900-luvun alussa mäkeä kutsuttiin nimellä Shilovinmäki ja myöhemmin nimellä Kruununmäki. Kravtsenko, jonka nimestä Rapsikanmäki on muotoutunut asui Jokipuiston suppakuopan toisella puolella.

Seurakunta osti tontin pienten lasten koulua varten Yli-Postin Janne Hietarinteeltä vuonna 1910. Pikkukoulut siirtyivät seurakunnilta kuntien ylläpitämiksi 1920 ja samalla nimitys vaihtui alakouluksi. Rapsikanmäessä toimii nykyisin Hyrylän käsityökeskus.


Koskensillantie 6, 04300 Tuusula, Suomi
Etelä-Tuusula Muut Keski-Tuusula Kellokoski Jokela Tutustu kaikkiin
Valitse alue jonka polut ja kohteet haluat nähdä tai TUTUSTU KAIKKIIN!