VirtuaaliTuusula

Rauhanlinna – Karttusen maakauppa – Prijuutti

Koko keskisen Uudenmaan ensimmäinen kauppa perustettiin Hyrylään hyvälle paikalle valtamaantien laitaan. Vuosina 1908–1967 rakennus oli venäläisen hyväntekeväisyysyhdistyksen kesäsiirtolana. Ensin se oli yhdistyksen lastenkodin kesäpaikka, sitten vanhustenkodin kesälomapaikka. Rakennuksen nykyinen nimi Prijuutti on peräisin tältä ajalta.  

Aleksander Karttusesta (1823–1877) oli tullut Hyrylän kievarinpitäjä, kun hän oli avioitunut Amanda Sofia Lindbergin (1827–1908) kanssa. Amanda oli muuttanut Tuusulan Gästgivarsiin vuonna 1848 nimenomaan pitämään kestikievaria. Aleksander Karttunen rakennutti oman talon Rauhanlinnan vuokrapalstalle 1850-luvun puolen välin paikkeilla. Karttunen haki kesällä 1860 lupaa kaupan perustamiseen. Karttunen perusteli hakemustaan sillä, että Hyrylässä oli runsaasti väkeä ja kruunun kasarmit ja sairaala. Asukkaille ja kruunun virkamiehille tuotti runsaasti vaivaa hankkia jokapäiväiset tarpeet kaupungista saakka.

Lupaa ei alkuun myönnetty, koska säädösten mukaan kauppa voitiin perustaa maaseudulle vain, jos matkaa lähimpään kaupunkiin yli 50 virstaa (53 km). Vasta vuonna 1863 Senaatti hyväksyi Karttusen maakauppaluvan.

Leskeksi jäätyään Amanda Karttunen solmi vuonna 1891 avioliiton varuskunnan entisen komentajan everstiluutnantti Jefim Bourschtynin kanssa. Molemmat kuolivat vuonna 1908 ja Jefimin poika Sergei, joka oli lääkärinä Venäjällä, pani kiinteistön myyntiin.

Venäläinen Hyväntekeväisyysyhdistys Suomessa ry osti tilan. Alkoi Prijuutin kausi. Venäläisperäinen nimi tarkoittaa suojapaikkaa ja lastenkotia. Prijuutti oli ensin yhdistyksen Helsingissä toimivat lastenkodin kesäkotina ja myöhemmin saman yhdistyksen vanhainkodin kesäpaikkana. Tämä toiminta loppui vuonna 1967. 

Tuusulan kunta osti paikan vuonna 1973. Vuosina 1977–2003 talo oli keramiikkapajana, jossa työskentelivät keraamikot Leena Paloheimo ja Anna-Maria Osipow.

Vanha talo oli 2000-luvun alussa vuosia tyhjillään. Nyt vuonna 2020 Prijuutti ry kunnostaa kaunista talovanhusta. 

 

 Hyrylän varuskunnan karttapiirros n1860

Hospitaalin ja makasiinien suunnitelmapiirros 1850-luvun lopulla, jossa näkyy Karttusen kievari ja postin torvi merkkinä siitä, että Kievari toimi myös postitoimipaikkana. Prijuuttina tunnetussa rakennuksessa aloitti keskisen Uudenmaan ensimmäinen maakauppa.

 

 

Muorinkuja 5, 04300 Tuusula, Suomi
Etelä-Tuusula Muut Keski-Tuusula Kellokoski Jokela Tutustu kaikkiin
Valitse alue jonka polut ja kohteet haluat nähdä tai TUTUSTU KAIKKIIN!