VirtuaaliTuusula

Tiilikanoja ja Koivulahti

Tiilikanoja on tyylikäs esimerkki 1930-luvun funkkiksesta ja myös Rantatien huviloista varsinaisen suurhuvilakauden jälkeen. Tiilikanojan rakennutti lasitehtailija Leppälä. Kerrotaan, että rappauksen sekaan oli laitettu lasimursketta, mikä sai talon kimmeltämään auringossa.

Lasitehtailijalla oli paljon elokuva-alan tuttuja, jotka tulivat mielellään huvilalle viikonlopun viettoon. Tiilikanoja on ollut myös kotimaisten elokuvien näyttämönä. Ainakin kepeä sotilasfarssi ”Kersantilleko Emma nauroi?” (1940) on kuvattu huvilan ympäristössä.

Tiilikanojan paikalla oli aiemmin Sofielund-niminen huvilapalsta, joka oli muodostettu 1884. Rannan hirsisauna ja laiturin päässä oleva uimahuone on rakennettu jo Sofielundin aikana.

Tiilikanoja on nykyisin Helsingin seurakuntayhtymän omistuksessa ja seurakuntien aikuis- ja vammaistyön käytössä.

Koivulahti on kaunis vaaleanruskea puuhuvila Tiilikanojan pohjoispuolella aivan järven rannassa. Se oli vuosina 1901–1922 savenvalaja Johan Grönroosin koti. Savenvalimo oli hieman ylempänä mäellä. Aiemmin Grönroosit olivat asuneet Erkkolan paikalla, mutta sattui mukavasti, että J. H. Erkko halusi ostaa paikan, jossa alkoikin sopiva savi loppua ja vedestäkin oli pulaa.

Suojeluskuntajärjestö osti huvilan vuonna 1922. Grönroos rakennutti uuden asuintalon, Vuorelan, valimon viereen Rantatien toiselle puolelle. Nykyisin Koivulahti on osa Taistelukoulun aluetta.
Lue lisää

Grönroosin savenvalajasuku

Grönroosin suku on Tuusulan tunnetuin savenvalajasuku. Kolme Johan Grönroosia, isä, poika ja pojan poika, tekivät tuusulalaisille saviastioita ja kaakeleita. Suku tuli Tuusulaan Kellokosken kautta. Kirkonkylässä Erkkolan paikalla savenvalimo toimi vuodesta 1822.

Grönroosin tekemistä kaakeleista rakennettiin monet Rantatien taiteilijakotien kauniista uuneista. Grönroosin kaakeleista Akseli Gallen-Kallela muurasi uunin Pariisin maailmannäyttelyn Suomen osastolle vuonna 1900. Nuorimman Johanin tytär Anna sai myös opetusta taiteen ja taidekäsityön alalla muun muassa Pekka Haloselta ja hän teki kauniita koristemaalauksia isänsä valimossa valmistettuihin astioihin.

Rantatie 64 ja 66, 04310 Tuusula
Etelä-Tuusula Muut Keski-Tuusula Kellokoski Jokela Tutustu kaikkiin
Valitse alue jonka polut ja kohteet haluat nähdä tai TUTUSTU KAIKKIIN!