VirtuaaliTuusula

Virtuaali-Tuusula täydentyy Sotilaspitäjän kulttuurikierroksella

08.02.2016

"Sotilaspitäjän kulttuurikierros" julkaistiin ensi kerran kotiseutupolkuna jo vuonna 2008. Nyt sen tekstit ja kuvat ovat nähtävissä myös Virtuaali-Tuusulan verkkosivustossa osoitteessa www.virtuaalituusula.fi. Aineistoa on myös täydennetty Tuusula-Seuran tuottamalla "Sotilaspitäjämme linnun silmin" -videolla, jossa Tuusulan esittelemiseen on otettu aivan uutta perspektiiviä.

Alun perin "Sotilaspitäjän kulttuurikierros" julkaistiin Tuusula-päivänä 22.7.2008. Polun on suunnitellut kotiseutuharrastaja Heikki Simola ja Tuusula-Seura. Yhteistyössä oli mukana Ilmatorjuntamuseo, Taistelukoulun perinneyhdistys, Tuusulan kunta, Tuusulan seurakunta ja sanomalehti Keski-Uusimaa. Sotilaspitäjän kulttuurikierros sai vuonna 2011 Suomen kotiseu-tuliiton "Vuoden kotiseututeko" -palkinnon. Perusteissa todettiin muun muassa, että polun yhdeksän kohdetta kertovat paitsi alueen sotilasperinteistä myös kunnan kehityksestä.

Helikopterikierroksella sotilaspitäjässä

Jos Sotilaspitäjän kulttuurikierroksen kiertää pyöräillen tai autolla, tulee kierrokselle mittaa noin 50 km. Virtuaali-Tuusula -sivustolla polkuun voi tutustua reilun 7 minuutin pituisen "Sotilaspitäjämme linnun silmin" -videon kautta. Se antaa nopean yleiskatsauksen asiaan ja samalla katsoja voi katsella kesäisen vihreää Tuusulaa lintuperspektiivistä. Video kuvattiin pienoishelikopterilla kesällä 2015. Videon käsikirjoituksen laati Antti Nieminen Tuusula-Seurasta ja kuvauksesta vastasi Viaporin ilmakuvaus.

Videoesityksessä liidetään Hyrylän ja Ruotsinkylän kautta Rusutjärvelle ja Ruskelaan, joissa esitellään Tuusulan sotilashistorian vanhinta osaa eli sotilasvirkataloja. Sitten jatketaan nykyisen Järvenpään puolelle Nummenkylään. Siellä harjoitteli Uudenmaan tarkk´ampujapataljoonan 2. reservikomppania vuosina 1883–99. Myöhemmin tilat olivat muun muassa suojeluskunnan leirialueena ja naisten työsiirtolana.

Taistelukoulun alueen rakennusten hieno arkkitehtuuri ja kaunis sijainti Tuusulanjärven ran-nalla tulevat ilmakuvissa hyvin esille. Samalla nähdään vilahdus myös Ainolasta ja Halosenniemestä. Lopuksi pienoishelikopteri palaa takaisin Hyrylään entiselle varuskunta-alueelle. Videon jälkeen on helppo syventää aiheeseen tutustumista Virtuaali-Tuusulan tekstien ja valokuvien avulla.

Sotilaspitäjän kulttuurikierros on kahdestoista Virtuaali-Tuusula -verkkosivustolla julkaistu teemakierros. Viime kesänä julkaistiin myös Hyrylän ja Koskenmäen kotiseutupolut. Tekstin, kuvien ja videoiden avulla kerrotaan monipuolisesti Tuusulan historiasta ja nykyisyydestä sekä hiukan myös tulevaisuudesta.

www.virtuaalituusula.fi
Sotilaspitäjän kulttuurikierros
Sotilaspitäjämme linnun silmin

Takaisin

Etelä-Tuusula Muut Keski-Tuusula Kellokoski Jokela Tutustu kaikkiin
Valitse alue jonka polut ja kohteet haluat nähdä tai TUTUSTU KAIKKIIN!