VirtuaaliTuusula

Väinölä, vanha terveystalo ja Hyökkälän koulu

Kirkkotien Hyrylän puoleisessa päässä on ensin mäki, jota ennen kutsuttiin Tihumäeksi. Maantierosvot kuulemma kokoontuivat sinne jakamaan saalistaan. Mäen päällä on kolme eri aikakausien julkista rakennusta.

Järven puolella on keltaiseksi maalattu puinen nuorisoseurantalo Väinölä. Sen vanhin osa on vuodelta 1921, eteläpään laajennusosa on tehty 1980-luvulla. Nuorisoseura oli aikoinaan muun muassa kanttori Sointeen perheen suosima harrastuspaikka. Nuorisoseuran teatteri esitti aikoinaan muun muassa kirjailija Laura Sointeen näytelmiä. Nykyisinkin teatteritoiminta kuuluu nuorisoseuran ohjelmaan ja rannan puolella on Tuusteatterin oma kesäteatteri.

Naapurissa on Hyrylän entinen terveystalo, joka rakennettiin 1940-luvulla. Lasten- ja äitiysneuvola toimi siinä vuoteen 1970, jolloin neuvola muutti Hyrylän keskustaan valmistuneeseen uuteen terveyskeskukseen. Nykyisin kauniissa rakennuksessa toimii steinerpäiväkoti Pohjantähti.

Tien toisella puolella on Hyökkälän koulu. Rakennus valmistui vuonna 1954 Hyrylän keskuskansakouluksi ja jo ensimmäisenä vuonna kouluun tuli 318 oppilasta. Miten ihmeessä oppilaat olivat edellisenä vuonna mahtuneet kirkkoa vastapäätä olleeseen yläkouluun ja Hyrylän keskustassa olleeseen alakouluun (nyk. Rapsikanmäki)?

Rakennuksen suunnittelivat arkkitehdit Viljo Revell ja Osmo Sipari. Se edusti aikanaan uutta koulusuunnittelua, ja sai osakseen arkkitehtijulkaisujen kiitosta mutta paikalliset ihmiset antoivat myös moitteita. Monet pitivät julkisivua tehdasmaisena tai sanoivat koulun näyttävän jopa kanalalta. Yläkoulun tilat rakennettiin samalle tontille vuonna 1980 ja vuodesta 2004 Hyökkälän koulu on toiminut yhtenäiskouluna.


Lue lisää

Arkkitehtuuri-lehdessä 5/1955 kerrottiin uudesta Hyökkälän koulusta muun muassa näin:

Rakennuksen arkkitehtuuriin ja asemaan ympäristössään ovat vaikuttaneet rakennusohjelman tavoitteet sekä maaston muoto ja maaperä. Koulun piha-alueet on leikattu loivaan rinteeseen ja samalla luotu rakennuksen poikkileikkaisratkaisulle sopiva tasoero.

Koulu jakaantuu kahteen toiminnallisesti eriytettyyn osaan, joista toinen on pohjaltaan pitkänomainen suorakaide, toinen neliön muotoinen. Pitkään osaan arkkitehdit sjoittivat kahteen kerrokseen kymmenen luokkahuonetta, joukon erityisluokkia sekä opettajainhuoneen ja välinevaraston. Luokat ryhmitettiin sivukäytävän varaan ja tuolloiset ala- ja yläkoulu erotettiin omiin siipiinsä.

Rakennuksen neliömäiseen osaan keskitettiin yhteiset ja myös yleiseen käyttöön tarkoitetut tilat; juhla-voimistelusali, keittiö, ruokala, kunnan kirjasto ja kerhohuone. Pyrkimyksenä on ollut ratkaista tehtävä niin, ettei yleisissä tiloissa käyvä yleisö häiritse työtä varsinaisissa koulutiloissa. Juhla-voimistelusalia ja siihen keskihallin välityksellä liittyvää ruokasalia on tarkoitus käyttää paikkakunnan yhteisenä juhlahuoneistona.

Etelä-Tuusula Muut Keski-Tuusula Kellokoski Jokela Tutustu kaikkiin
Valitse alue jonka polut ja kohteet haluat nähdä tai TUTUSTU KAIKKIIN!