Onnela

Kohde kuuluu polkuun Tuusulanjärven kierros.
Onnela. Eino Leinon huoneen ikkuna merkitty kuvaan ruksilla.

Onnelan historiasta löytyy muun muassa runoja ja rakkautta. Johanna Sofia Björklund sai huvilan vuonna 1905 isältään. Johanna oli ollut Pietarissa oppimassa sivistystä ja seurapiiritapoja. Pietarissa komea venäläinen upseeri Paul Shabelski rakastui nuoreen neitoon ja kehittyi elämänmitainen rakkaustarina.

Johanna Björklund ja Paul Shabelski viettivät Pietarissa rikkaan yläluokan elämää. Välillä oltiin Suomessa, sillä Shabelski kuului kenraalikuvernööri Bobrkovin adjutantteihin. Silloin ehkä käytiin Onnelassakin, mutta vasta Venäjän vallankumouksen jälkeen Onnelasta tuli pysyvä koti ja täysihoitolasta elinkeino, sillä vallankumouksen melskeissä suuri omaisuus Pietarissa hävisi.

Täysihoitolan paras aika ajoittui 1920-luvulle. Silloin vieraina oli muun muassa suomalaisia runoilijoita ja venäläisiä emigrantteja. Runoilija Eino Leino viihtyi Onnelassa, sillä isäntäväen vaiheikas elämäntarina ja vieraiden kirjo antoivat huvilan elämälle oman säväyksensä. Leinolle oli mieluisaa, että isäntäväki ja venäläissyntyiset emigranttivieraat puhuivat mielellään ranskaa. Ranskan kieli ja ranskalaiset tavat kuuluneet Pietarissa yläluokan yleissivistykseen, ja Leino taas kehitti mielellään kielitaitoaan.

Sokeain lomaliitto (myöhemmin Näkövammaisten Loma ry) osti Onnelan v. 1936 ja se toimi pitkään loma- ja kurssikeskuksena. Rannan vanhat huvilat edustavat vanhaa huvila- ja täysihoitola-aikaa, jota uudempi rakennuskanta täydentää. Tiloissa toimi vuoteen 2019 asti Majatalo Onnela. Onnelan alueen palvelut siirtyivät 1.1.2020 alkaen osaksi Krapia ja alue tarjoaa edelleen majoitus- ja kokoontumistiloja monenlaisiin tilaisuuksiin. 

Rantatie 34, 04310 Tuusula, Suomi