VirtuaaliTuusula

Vanutehdas

Oy Suomen Vanutehdas Oy:n toiminta Jokelassa alkoi vuonna 1915. Tehtaassa tehtiin muun muassa puuvillavanua eli pumpulia, haavasiteitä ja vaippoja. Rakennuksessa oli 1980-luvulla Tamro Oy:n ambulanssitehdas.
Lue lisää

Oy Suomen Vanutehdas Oy oli aloittanut toimintansa Mäntsälän puolella Kaukasissa vuonna 1902, mutta Mäntsälän tehdas jäi tuotannoltaan pian Jokelan varjoon.

Vanutehtaalla valmistettiin alkuvuosina muun muassa vaatturinvanua, tilkettä rakennusten eristeeksi ja flokkia, jota käytettiin patjojen täytteenä. Alkuvuosina työ oli likaista ja pölyistä, sillä tilkkeitä ja flokkia revittiin vanhoista juuttisäkeistä ja puuvillalumpuista, joita tuotiin ulkomailta asti.

Vähitellen tuotanto muuttui. Puuvillavanusta tehty täkin täyte oli siistiä, valkoista ja pehmeää. 1950-luvulla Jokelassa valmistettiin muun muassa puhdistettua puuvillavanua eli pumpulia, selluloosavanua, haavasiteitä ja terveyssiteitä, 1970-luvulla tuotantoon tuli valmisvaippoja ja kertakäyttöisiä sairaalatuotteita. 1981 sairaalatuotteita valmistanut Tamro Oy osti kilpailijansa ja aloitti ambulanssien valmistuksen Jokelassa.

Komea rakennus tyhjillään

Jokelan Vanutehdas toimi muutaman ensimmäisen vuoden tyhjäksi jääneessä tärkkelystehtaassa, jolle oli vuosisadan alussa lohkottu tontti Jokelan tiilitehtaalta. Se tuhoutui tulipalossa ja 1910–20-lukujen taitteessa rakennettiin tiilirakenteinen tehdas. Rakennusta on laajennettu 1938 ja 1956.  

Rakennus on hahmoltaan varsin komea. Vanhimman osan ikkuna-aukot ovat kauniisti kaarevat ja muutenkin eri rakennusvaiheet erottuvat sen julkisivusta hyvin. Nykyisin rakennus on tyhjillään ja se on ränsistynyt tihutöiden ja tulipalojen vuoksi.

 

Nukarintie 14, 05400 Tuusula, Suomi
Etelä-Tuusula Muut Keski-Tuusula Kellokoski Jokela Tutustu kaikkiin
Valitse alue jonka polut ja kohteet haluat nähdä tai TUTUSTU KAIKKIIN!